FAN VA MADANIYAT RIVOJLANISHI: RENESSANS G’OYALARINING ZAMONAVIY ILMIY JARAYONLARDA NAMOYON BO’LISHI - Sharipov Abdushukur (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotasiya: Ushbu maqolada Birinchi Uyg’onish davri allomalari, Ikkinchi Uyg’onish davri bo’lgan XIV-XV asrlardagi Sharq Renessansi va bugungi davrda shakllanayotgan Uchinchi Renessans poydevorini yaratish borasida olib borilayotgan islohotlarni ilm-fan hamda madaniyat taraqqiyoti nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi. Shuningdek, har bir davr o’ziga xos ilmiy-maktablari-yu falsafiy va madaniy qarashlari bilan garchi ajralib tursa-da, tarixiy mutafakkirlarimizning ilmiy-metodik yondashuvlari bugungi zamonaviy ilmiy jarayonlarning shakllanishiga tarixiy asos bo’lganligini ko’rsatib beradi. Tadqiqot natijalari esa, O’zbekistonning tarixiy ilmiy merosi va zamonaviy strategiyalarini o’rtasidagi uzviy bog’liqlikni ko’rsatib, hozirgi taraqqiyot jarayonlari bo’lib o’tgan Uyg’onish davri an’analariga tayanib rivojlanayotganini asoslaydi.