СУРУНКАЛИ БУЙРАК КАСАЛЛИГИДА ФИБРОБЛАСТ ЎСИШ ФАКТОРИ-21 (FGF-21) НИНГ РОЛИ - Матрзаева Шоира Гулимбоевна (TADQIQOTLAR, 2025)
Сурункали буйрак касаллиги (СБК) глобал саломатлик муаммоси ҳисобланади, унинг эрта диагностикаси, прогрессиясини тушуниш ва янги даволаш усулларини ишлаб чиқиш долзарб вазифалардир. Фибробласт ўсиш фактори-21 (FGF-21) – бу асосан жигар томонидан секреция қилинадиган стресс индукцияланган гормон бўлиб, углеводлар, липидлар ва энергия метаболизмини тартибга солади. Фибробласт ўсиш фактори-21 нинг СБКдаги биологик таъсирлари, клиник аҳамияти ва даволашнинг янги методларида самарадорлигини урганиш мухимдир. FGF-21 даражаси СБКнинг эрта босқичларидан ошади ва диабетдаги ренал прогрессияни ҳамда энд-стадия буйрак касаллигида (ЭСБК) ўлим курсаткичини оширади. Метаболик бузилишлар масалан, семизлик ва 2-тип диабет FGF-21 ошишига сабаб булади, бу эса коморбид касалликлар шу жумладан ўпканинг сурункали обструктив касаллиги – СОӮК ва метаболик ассоцирланган жигар ёғли касаллиги – МАЖЁК билан боғлиқ. Фибробласт ўсиш фактори-21 нинг буйрак ва сурункали обструктив упка касаллигидаги функцияси ҳали тўлиқ ўрганилмаган.