BOBUR VA NAVOIY ASARLARIDA YOR TIMSOLI - Adihamova Mohichehra (TADQIQOTLAR, 2025)
Mazkur maqolada Alisher Navoiy va Zahiriddin Muhammad Bobur ijodida yor timsolining badiiy talqini tahlil etiladi. Sharq mumtoz adabiyotida yor obrazining shakllanishi, uning ma’shuqa, ma’rifat ramzi, ruhiy mukammallik va ilohiy ishq timsoli sifatidagi o‘rni izohlanadi. Navoiy g‘azallarida yorning ilohiylashgan, hayotiy va mukammal go‘zallikka yo‘g‘rilgan badiiy qiyofasi ochib berilsa, Bobur she’riyatida ma’shuqaning hayotiyligi, insoniy his-tuyg‘ular, sog‘inch va hijron motivlari yoritiladi. Maqolada ikki shoir ijodidagi umumiylik va farqli jihatlar qiyosiy tahlil asosida ko‘rsatilib, yor timsoli orqali shaxs, ruhiyat va ma’naviyatning badiiy in’ikosi namoyon etiladi. Bobur va Navoiy ijodidagi yor obrazi mumtoz adabiyotning estetik, ma’naviy va falsafiy qatlamlarini o‘zida mujassam etgan yetuk badiiy timsollardan biri sifatida baholanadi.