OILAVIY TADBIRKORLIKNI RIVOJLANTIRISHNING ILMIY-NAZARIY YONDASHUVLARI - Nabiyev Bosit Sobirovich (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Maqolada “oilaviy tadbirkorlik”, “oila” va “tadbirkor” tushunchalarining nazariy- analitik sharhi keltirilgan. Oilaviy tadbirkorlik institutini zamonaviy tadqiq etish bo‘yicha asosiy tendensiyalar yoritib berilgan. Ma’lum bo‘lishicha, zamonaviy O‘zbekiston tadbirkorligini o‘rganishga bag‘ishlangan ilmiy ishlanmalar asosan oilaviy biznesni merosxo‘rlarga topshirish mexanizmlarining yetarlicha ishlab chiqilmaganligi hamda ushbu mexanizmlarni ishlab chiqishning ahamiyatini tadbirkorlar tomonidan yetarli darajada anglanmaganligi masalalariga qaratilgan. Shuningdek, mahalliy mualliflar tomonidan oilaviy bo‘lmagan korxonalar bilan taqqoslaganda, oilaviy korxonalarga xos bo‘lgan tashkiliy madaniyat o‘ziga xosliklarini tadqiq etish masalasiga yetarli e’tibor berilmayotgani qayd etilgan. G‘arbda keng tarqalgan ushbu mavzu O‘zbekistonda ko‘proq oilaviy biznesni topshirish va meros masalalariga qaratilgan bo‘lib, bu narsa, ehtimol, konsalting va ilmiy tadqiqot manfaatlarining kesishishi bilan bog‘liqdir. Maqolada “oila” va “oilaviy korxona” tushunchalariga mualliflik yondashuvi taqdim etilgan.