ZAHIRIDDIN MUHAMMAD BOBURNING LIRIK MEROSI - Isaqova Mohlaroy (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Temuriylar avlodidan bo’lgan ulug’ shoh va shoir hayoti va ijodi, davlatda olib borgan ijtimoy-siyosiy ishlari haqida ma’lumot berilgan. Shu bilan birga maqolaning asosiy maqsadi Boburning lirik merosini: g’azallari, ruboiylarini o’rganishdan iborat. Bobur she’riyatining mavzu doirasi, undagi inson ruhiyati tasviri, vatanga muhabbat, ishqiy lirika, tasavvufiy qarashlar hamda badiiy mahorati yoritilgan. Shoirning lirik ijodidagi o‘ziga xos uslub, qalb kechinmalari va turkiy she’riyat ravnaqiga qo‘shgan hissasi ilmiy adabiyotlar hamda asar matnlari asosida tadqiq etiladi.Shuningdek, Bobur lirikasining o‘zbek mumtoz adabiyoti an’analari bilan aloqasi va o‘ziga xos yangiliklari ilmiy manbalar asosida ko‘rib chiqiladi.