TARJIMA JARAYONIDA YUZAGA KELADIGAN MADANIY MUAMMOLAR VA ULARGA YECHIMLAR - Qulbozorova Muxlisa Abduvaxob qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Tarjima jarayonida madaniy tafovutlar sababli ko‘plab muammolar yuzaga keladi. Til birliklarining to‘g‘ri ekvivalenti topilmasligi, kundalik udumlar, humor, qadriyatlar va tarixiy kontekstning turlicha talqin qilinishi mazmunning noto‘g‘ri yetkazilishiga olib kelishi mumkin. Bunday vaziyatlarda tarjimon faqat lingvistik bilim bilan cheklanmay, madaniyatlararo kompetensiyaga ham ega bo‘lishi zarur. Muammolarni bartaraf etish uchun kontekstual tahlil, adaptatsiya, izohli tarjima, ekvivalent tanlash va madaniy moslashtirish strategiyalaridan foydalanish muhimdir. To‘g‘ri yondashuv matnning mazmunini, uslubini va maqsadini asliga yaqin shaklda yetkazishga yordam beradi.