TASAVVUF TA’LIMOTINING SHARQ MADANIYATIGA TA’SIRI - Mamadaliyeva Nozima (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada tasavvuf ta’limotining Sharq madaniyati shakllanishi va rivojlanishiga ko‘rsatgan chuqur ta’siri tahlil qilinadi. Tasavvufning axloqiy yetuklik, ruhiy poklanish, ma’naviy kamolot kabi g‘oyalari Sharq xalqlarining dunyoqarashi, adabiyoti, san’ati va ijtimoiy hayotiga qanday singib borganligi ilmiy asosda yoritiladi. Shuningdek, tasavvuf namoyandalari – Alisher Navoiy, Bahouddin Naqshband, Ahmad Yassaviylarning ma’rifiy merosi Sharq ma’naviy uyg‘onishidagi o‘rniga ko‘ra baholanadi. Tadqiqot tasavvufning ruhiy-ma’naviy tizim sifatida Sharq madaniyatidagi tutgan o‘rnini chuqur anglashga xizmat qiladi.