ELEKTRON SAVDO PLATFORMALARINI JORIY ETISHDA KIBERXAVFSIZLIK MUAMMOLARINI HAL ETISH ISTIQBOLLARI - Yuldashev Shadiyor Shuxrat o‘g‘li; Xudayberganova Sohiba Hamid qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Mazkur ilmiy tadqiqot elektron savdo platformalarini joriy etish jarayonida yuzaga kelayotgan kiberxavfsizlik muammolarini chuqur tahlil qilish hamda ularni samarali hal etish istiqbollarini ilmiy asosda o‘rganishga bag‘ishlangan. Bugungi kunda raqamli iqtisodiyotning jadal rivojlanishi natijasida elektron savdo global miqyosda muhim iqtisodiy mexanizmga aylanib bormoqda. Tovar va xizmatlarning masofadan turib sotilishi aholiga qulayliklar yaratish bilan birga, tadbirkorlik subyektlari uchun yangi bozor imkoniyatlarini ochib bermoqda. Biroq elektron savdo platformalarining kengayishi bilan bir qatorda kiberxavfsizlik bilan bog‘liq tahdidlar ham keskin ortib bormoqda. Ayniqsa, foydalanuvchilarning shaxsiy ma’lumotlari, moliyaviy tranzaksiyalar va bank karta rekvizitlarining raqamli muhitda saqlanishi kiberjinoyatchilar uchun qulay nishon bo‘lib xizmat qilmoqda. Tadqiqot davomida elektron savdo platformalarida uchraydigan asosiy kiberxavfsizlik tahdidlari, jumladan, phishing hujumlar, zararli dasturlar orqali ma’lumotlarni o‘g‘irlash, xizmat ko‘rsatishni rad etish hujumlari (DDoS), shuningdek, ma’lumotlar bazalarining himoyasizligi natijasida yuzaga keladigan axborot sizib chiqishi holatlari atroflicha tahlil qilindi.