BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARINING O‘QUV FAOLIYATINI FORMATIV BAHOLASHDA SUN’IY INTELLEKT TEXNOLOGIYALARIDAN FOYDALANISH - Ochilova Nigora Mallayevna; Z.L.Batirov; Zokirova Gavharshod Jamshid qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.Boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining o‘quv faoliyatini formativ baholash jarayonida sun’iy intellekt texnologiyalaridan foydalanish ta’lim sifatini oshirish, o‘quvchini individual qo‘llab-quvvatlash va o‘quv jarayonini shaxsga yo‘naltirilgan tarzda tashkil etish imkonini beradi. Formativ baholashning asosiy vazifasi – o‘quvchi o‘zlashtirish darajasini real vaqtning o‘zida kuzatish, xatolarni tez aniqlash va o‘quvchi uchun mos yo‘naltiruvchi fikrlar berishdir. Sun’iy intellekt dastaklari bu jarayonni sezilarli darajada yengillashtirib, o‘qituvchiga o‘quvchilar faoliyati bo‘yicha batafsil tahliliy ma’lumotlar taqdim etadi. AI asosidagi platformalar o‘quvchining fikrlash jarayonidagi individuallikni aks ettiruvchi natijalarni to‘plab, avtomatik tahlil qiladi, murakkab bo‘lmagan vizual hisobotlarni shakllantiradi, o‘quvchining tempini hisobga olgan holda moslashtirilgan topshiriqlarni taklif etadi. Bu esa boshlang‘ich sinf o‘quvchilari bilan ishlashda samaradorlikni oshirib, o‘quvchilarda o‘z-o‘zini baholash, refleksiya va o‘quvga bo‘lgan mas’uliyatni kuchaytiradi. Sun’iy intellekt yordamida formativ baholashning aniqligi, tezkorligi va interaktivligi ortib, o‘quv jarayonida shaffoflik va samaradorlik ta’minlanadi. Natijada o‘qituvchi o‘z vaqtida pedagogik qaror qabul qila oladi, o‘quvchi esa individual rivojlanish trayektoriyasiga ega bo‘ladi.