QASHQADARYO VILOYATI AHOLISINING JOYLASHUVIGA TA’SIR ETUVCHI OMILLAR - Toshpo’latova Maftuna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Qashqadaryo viloyati aholisi joylashuviga ta’sir etuvchi tabiiy-geografik, iqtisodiy, ijtimoiy va tarixiy omillar chuqur ilmiy tahlil qilinadi. Hududning relyefi, iqlim xususiyatlari, suv resurslari, transport infratuzilmasi, sanoat va qishloq xo‘jaligi rivoji, shuningdek urbanizatsiya jarayonlarining demografik taqsimotga ta’siri o‘rganiladi. Tadqiqot natijalari viloyatda aholi zichligining asosan tog‘ oldi va vohalarda yuqori ekanligini, iqtisodiy rivojlangan hududlarda urbanizatsiya jarayoni tez sur’atlar bilan davom etayotganini ko‘rsatadi.