O‘SMIRLIK DAVRIDA XAVOTIRNING O‘QUV MOTIVATSIYASIGA TA’SIRI - Abdisalimov Dilshod Olim o'g'li (TADQIQOTLAR, 2025)
Zamonaviy ta’lim muhitida, ayniqsa o‘smirlik davrida, psixologik bosim va stressning yuqori bo‘lishi kuzatiladi. Ushbu yoshda shaxsning faol shakllanish jarayoni kechadi va bu jarayon ko‘pincha xavotirning ortishi bilan bog‘liq bo‘ladi. Xavotirlanish o‘quv motivatsiyasiga murakkab tarzda ta’sir ko‘rsatadi: me’yoridagi xavotir o‘quvchini faollashtirib, diqqatni jamlashga yordam bersa, uning haddan tashqari kuchayishi o‘quv jarayonidan chekinish, faollikning pasayishi kabi salbiy oqibatlarga olib kelishi mumkin. Ushbu maqola o‘smirlar o‘rtasida xavotirlanishning o‘quv motivatsiyasiga ta’sirini nazariy jihatdan tahlil qilish va amaliy yechimlar taklif etishni maqsad qiladi. Tadqiqot davomida Spilberger, Kettell, Prixojan, Markova kabi olimlarning psixologik motivatsiya va xavotirga oid qarashlari tahlil qilinadi. Shuningdek, xavotirning o‘quv faoliyatiga ko‘rsatadigan ta’siri kognitiv, emotsional va xulqiy mexanizmlar orqali izohlanadi.