O’ZBEKISTON TIKUV-TRIKOTAJ KLASTERLARIDA MENEJERLARNING VAQTINI REJALASHTIRISHDAGI MUAMMOLARI - Ibragimov G'anijon G'ayratovich; Adxamjonov Akbarshoh Akmaljon o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada tikuv-trikotaj klasterlarining ishlab chiqarish tizimi haqida qisqacha nazariy ma’lumot beriladi hamda menejmentning turli bo‘g‘inlarida (yuqori, o‘rta, quyi) vaqtni rejalashtirishning o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Shuningdek, ishchi kuchini boshqarishda uchraydigan asosiy muammolar – ish jadvalini tuzish, samaradorlikni kuzatish, ortiqcha vaqt yo‘qotilishi va muvofiqlashtirish xatolari – ko‘rib chiqiladi. Maqolaning alohida qismida Bangladesh, Vetnam, Turkiya va Xitoy kabi yirik tikuv-trikotaj klasterlari shakllangan davlatlar misolida bu muammolarni hal etish bo‘yicha xalqaro tajribalar tahlil qilinadi. Yakunda, zamonaviy boshqaruv yondashuvlari va texnologik vositalar yordamida vaqtni rejalashtirishni optimallashtirish yo‘llari taklif etilib, mavzuga oid statistik ma’lumotlar va ilmiy manbalarga tayangan xulosalar keltiriladi. Tikuv-trikotaj fabrikalaridagi xato kamchiliklari o’rganilgan va unga taklif va yechimlar va tikuv trikotajlaridagi “just in time” haqida ko’rsatilib o’tilgan. Zamonaviy tikuv-strikatajlari sanoatida ishlab chiqarish samarali tashkil etish ko’p xollarda menejerlarning vaqtni to’g’ri taqsimlashiga bog’liq.