"ESHITISHIDA NUQSONI BOʻLGAN BOLALAR NUTQINI RIVOJLANTIRISHDA DAKTIL NUTQINING AHAMIYATI" - Azimova Zulfiya Murodjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola eshitishida nuqsoni bo‘lgan bolalarda og‘zaki nutqni rivojlantirishda daktil nutqining pedagogik ahamiyatini o‘rganadi. Daktil nutqi — barmoqlar yordamida harflar va so‘zlarni ifodalash usuli bo‘lib, bolalarning talaffuz, fonemalarni tanish, so‘z boyligi va lingvistik qobiliyatlarini shakllantirishda samarali vosita hisoblanadi. Maqolada daktil nutqining amaliy qo‘llanilishi, bolalarning og‘zaki nutqini rivojlantirishdagi ijobiy natijalari va pedagogik mashg‘ulotlarda integratsiyasi yoritilgan. Tadqiqot natijalari daktil nutqi eshitish nuqsoni bo‘lgan bolalar nutqini mustahkamlash va kommunikativ qobiliyatlarini rivojlantirishda samarali vosita ekanligini ko‘rsatadi.