XOʻJA NAZAR HUVAYDONING "ROHATI DIL" DOSTONI - Dexqonova Moxira G’ayratjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu ilmiy maqola XVIII asr Markaziy Osiyo adabiyotining yirik vakili, soʻfiy shoir Xoʻja Nazar Huvaydoning "Rohati dil" dostoni badiiy va gʻoyaviy xususiyatlarini tadqiq qilishga bagʻishlangan. Maqolada shoirning hayoti va ijodiy muhiti, dostonning strukturaviy tuzilishi, syujet arki hamda badiiy shakli atroflicha koʻrib chiqiladi. "Rohati dil" dostonidagi so‘fiylik falsafasi, ilohiy va insoniy muhabbat tushunchalari, gumanistik gʻoyalar tahlil qilinib, asarning Markaziy Osiyo adabiyoti xazinasidagi oʻrni va ahamiyati ochib beriladi. Shuningdek, asarning til va uslub mahorati, qoʻlyozma anʼanalari, nashrlari va asrlar davomidagi tanqidiy qabul qilinishi masalalari ham yoritiladi. Maqola dostonning abadiy merosi va adabiyotimizga qoʻshgan hissasi haqidagi xulosalar bilan yakunlanadi.