“UZLUKSIZ TA’LIM TIZIMIDA O‘QUVCHI-YOSHLARDA TOLERANTLIK MADANIYATINI SHAKLLANTIRISHNING PEDAGOGIK MODELI: NAZARIY ASOSLAR VA AMALIY MEXANIZMLARI” - Xurboyeva Irodabonu Shokirjon qizi; Komilova Xurshida Toxirovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola globallashuv sharoitida O‘zbekistonda barqaror, gumanistik va adolatli jamiyatni shakllantirish uchun zarur bo‘lgan tolerantlik madaniyatini o‘quvchi-yoshlarda shakllantirishning pedagogik asoslari va amaliy mexanizmlarini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda uzluksiz ta’limning (maktabgacha ta’limdan oliy ta’limgacha) integrativ imkoniyatlaridan foydalangan holda, tolerantlikni shaxsning kognitiv, affektiv-qadriyatli va praksik (xulq-atvor) komponentlari o‘zaro uyg‘unlikda rivojlantiruvchi struktural-funksional model ishlab chiqilgan. Modelni amaliyotga tatbiq etish orqali madaniyatlararo muloqotga tayyor, o‘zgalarni hurmat qiluvchi va konstruktiv hamkorlikka qodir shaxsni shakllantirishning samarali yo‘llari ilmiy asoslangan.