SHAHAR ELEKTR TARMOQLARIDA 110/10 kV TRANSFORMATOR PUNKTINING YERGA ULASH TIZIMINI HISOBLASH - Qurbonazarov S.E; Igamberdiyev A.A; Mengliboyev S.M; Ismoilov U.F (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Maqolada shahar elektr tarmoqlarida joylashgan 110/10 kV “Oktava” podstansiyasining yerga ulash tizimi texnik va iqtisodiy nuqtayi nazardan tahlil qilingan. Tadqiqotda ikki qatlamli tuproq modeli asosida yerga ulash qarshiligi hisoblangan, vertikal va gorizontal elektrodlardan iborat yerga ulash panjarasining optimal konfiguratsiyasi aniqlangan. Qisqa tutashuv toklarining ta’siri, ruxsat etilgan teginish va qadam kuchlanishlari, shuningdek umumiy o‘rnatish xarajatlari o‘rganildi. Natijalar optimal loyihalangan yerga ulash tizimi elektr xavfsizligini oshirishi, avariya holatlarida tok tarqalishini barqarorlashtirishi va ekspluatatsiya samaradorligini ta’minlashini ko‘rsatdi.