TIL O‘RGANISHDA CHATGPT, TARJIMA TIZIMLARI VA ULARNING SAMARADORLIGI - Mamadaliyeva Gulbaxor; Shamsiddinov Bahodir (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqola til o‘rganish jarayonida ChatGPT kabi katta timodellar (Large Language Models, LLM) va Google Translate, DeepL kabi avtomatlashtirilgan tarjima tizimlarining roli, samaradorligi va cheklovlarini ilmiy nuqtai nazardan yoritadi. Maqolada ushbu texnologiyalarning interaktivlik, shaxsiylashtirilgan yordam va so‘z boyligini kengaytirishdagi afzalliklari tahlil qilinadi, shu bilan birga ularning nutqning emotsional, fonetik va madaniy nuanslarini uzatishdagi cheklovlari ko‘rib chiqiladi. Ilmiy tadqiqotlar natijalariga asoslanib, ChatGPT va tarjima tizimlarining til o‘rganishdagi samaradorligi baholanadi va ularni an’anaviy usullar bilan uyg‘unlashtirishning ahamiyati ta’kidlanadi. Maqola kelajakda multimodal AI va immersiv texnologiyalarning til o‘rganishni yanada samarali qilishdagi istiqbollarini muhokama qiladi. Ushbu texnologiyalardan oqilona foydalanish til o‘rganuvchilarga global muhitda muvaffaqiyatli muloqot qilish imkonini beradi.