YO‘L BELGILARINING HAYDOVCHI VA PIYODALARGA TA’SIR MEXANIZMI - Ergashev Mavlonjon Nurmatjon oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy maqolada yo‘l belgilarining haydovchi va piyodalarga ta’sir etish mexanizmi ilmiy-nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonida yo‘l belgilarining axborotiy, psixologik va xavfsizlikka oid funksiyalari ochib berilib, ularning yo‘l harakati ishtirokchilarining xulq-atvoriga ta’siri asoslab berilgan. Yo‘l belgilarining rang, shakl, ko‘rinuvchanlik va joylashtirish omillarining haydovchi idroki hamda piyodalar xavfsizligiga ta’siri yoritilgan. Shuningdek, ta’lim jarayonida yo‘l belgilarining ahamiyati tahlil qilinib, yo‘l harakati xavfsizligini oshirishga qaratilgan ilmiy-amaliy takliflar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari yo‘l infratuzilmasini takomillashtirish hamda haydovchi va piyodalarda xavfsiz xulq-atvorni shakllantirishda muhim ahamiyat kasb etadi.