SIL KASALLIGI - Saydullayeva Onaxon Sobirjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Sil bu bakteriyalar kelktirib chiqaradigan yuqumli kasallik, Mycobacterium tuberculosis shuningdek sil tayoqchalari deb ataladi.u bir odamdan boshqa odamga infeksiyalangan odamdan havoga chiqadigan miroskopik tomchilar orqali yuqish mumkin. Bu bakteriyalar hujayra ichidagi eerob ,sekin o’sadigan parazitlardir.Ularning oziga xos hujayra devori mavjud bolib ,uni tananing mudofaa mexanizmlaridan himoya qiladi.Bakteriyalar birinchi navbatda o’pkani yuqtiradi ,ammo u qon yoki limfa tizimlari orqali buyraklar va suyaklar kabi kopchilik organlar ,ayniqsa kislarod bilan boy bolgan organlarga tarqalishi mumkin.