IQTISODIY JARAYONLARNI AXBOROT TEXNOLOGIYALARI YORDAMIDA SIMULYATSIYA QILISH - Yuldashev Shadiyor Shuxrat og`li; Qodirova Dildora (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada iqtisodiy jarayonlarni axborot texnologiyalari yordamida simulyatsiya qilishning nazariy asoslari va amaliy ahamiyati yoritilgan.Iqtisodiy tizimlarning murakkab tuzilmasi, ko`p omilliligi va noaniqligi sababli an’anaviy tahlil usullari ko`p hollarda yetarli natija bermaydi. Shu bois simulyatsiya texnologiyalar yordamida iqtisodiy jarayonlarni raqamli shaklda qayta yaratish, ularni sinovdan o`tkazish, turli ssenariylar asosida prognozlash imkoniyatlari keng tahlil qilingan. Maqolada agentga asoslangan modellashtirish, sistem dinamika yondashuvi, matematik va sun’iy intellekt modellarining iqtisodiyotni bashoratlashdagi o`rni ko`rsatib berilgan. Shuningdek, simulyatsiya dasturlari, ularning afzalliklari, amaliy qo`llanish sohasi va iqtisodiy boshqaruv jarayonlarini optimallashtirishdagi roli asoslangan.