O‘ZBEKISTONDA IQTISODIY O‘SISHNING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Rustamova Feruza Furkatovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqola O‘zbekistonda iqtisodiy o‘sishning o‘ziga xos xususiyatlarini aniqlash va ularni shakllantiruvchi asosiy omillarni tahlil etishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda mamlakat iqtisodiyotida so‘nggi yillarda kuzatilayotgan barqaror o‘sish tendensiyalari, ularning tarkibiy manbalari hamda institutsional islohotlar bilan uzviy bog‘liqligi yoritib beriladi. O‘zbekiston iqtisodiy o‘sishining muhim xususiyati sifatida davlatning faol ishtiroki, sanoatlashtirish jarayonlarining jadallashuvi, investitsiya muhitining yaxshilanishi va eksport salohiyatining kengayishi alohida ta’kidlanadi. Shuningdek, iqtisodiy o‘sishda hududiy rivojlanish, kichik biznes va xususiy tadbirkorlikning roli, inson kapitaliga qaratilgan siyosatning ahamiyati tahlil qilinadi. Maqolada iqtisodiy o‘sishning miqdoriy ko‘rsatkichlari bilan bir qatorda uning sifat jihatlari, ya’ni bandlikni oshirish, daromadlar o‘sishi va ijtimoiy barqarorlikka ta’siri ham ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot davomida umumilmiy va iqtisodiy tahlil usullaridan foydalanilgan. Olingan xulosalar O‘zbekistonda uzoq muddatli va mustahkam iqtisodiy o‘sishni ta’minlashda mavjud imkoniyatlar hamda dolzarb vazifalarni aniqlashga xizmat qiladi.