O‘ZBEKISTON AGRAR SEKTORINING RIVOJLANISH TENDENSIYALARI - Abdullayeva Parvinabonu Azamatovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqola O‘zbekiston agrar sektorining rivojlanish tendensiyalarini tahlil qilishga bag‘ishlangan bo‘lib, unda so‘nggi yillarda qishloq xo‘jaligida amalga oshirilayotgan islohotlar, tarkibiy o‘zgarishlar va ularning iqtisodiy samaradorligi yoritilgan. Tadqiqotda agrar sektorning mamlakat iqtisodiyotidagi strategik o‘rni, oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash, aholi bandligini oshirish va eksport salohiyatini kengaytirishdagi ahamiyati asoslab berilgan. O‘zbekistonda yer va suv resurslaridan samarali foydalanish, fermer xo‘jaliklari faoliyatini qo‘llab-quvvatlash, klaster tizimini joriy etish hamda qishloq xo‘jaligini diversifikatsiya qilish jarayonlari agrar sektor rivojlanishining muhim tendensiyalari sifatida ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, maqolada paxta-g‘alla yetishtirishdan yuqori qo‘shilgan qiymatga ega mahsulotlar ishlab chiqarishga o‘tish, intensiv texnologiyalarni joriy etish va agrotexnologik yangilanishlarning ta’siri tahlil qilinadi. Agrar sektorda davlat siyosatining roli, moliyaviy qo‘llab-quvvatlash mexanizmlari, investitsiyalarni jalb etish va zamonaviy bozor infratuzilmasini rivojlantirish masalalariga alohida e’tibor qaratilgan.