UGLEROD OKSIDI TA’SIRIDA MIOKARD SHIKASTLANISHINING MORFOLOGIK JIHATLARI - Mamedova G.T (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada uglerod oksidi ta’siri ostida miokardda rivojlanadigan gipoksik va ultrastrukturaviy o‘zgarishlar haqida zamonaviy adabiyot ma’lumotlari tahlil qilingan. Uglerod oksidi yurak mushak to‘qimasida kislorod yetishmovchiligi, kardiomiositlar energetik disbalansi va mikrosirkulyatsiya tizimining buzilishiga olib keladi. Mitoxondriyal shish, kristallarning parchalanishi, miofibrillalarning fragmentatsiyasi va stromaning shishi asosiy morfologik belgilar sifatida qayd etiladi. Aniqlangan o‘zgarishlarning og‘irlik darajasi uglerod oksidining konsentratsiyasi va ta’sir davomiyligiga bog‘liq. Keltirilgan ma’lumotlar uglerod oksidining miokardga toksik ta’siri mexanizmlarini tushunish va yurak shikastlanishining morfologik mezonlarini aniqlash uchun muhim ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.