PEDAGOGIKA OLIY TA”LIM MUASSASALARIDA O’QUV JARAYONINI INDIVIDUAL TA’LIM TEXNOLOGIYALARI ASOSIDA TAKOMILLASHTIRISH METODIKASI - Savriddinova Gulruh Savriddin qizi; Avezov Olmos Ravshanovich (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada pedagogika oliy ta’lim muassasalarida o‘quv jarayonini individual ta’lim texnologiyalari asosida takomillashtirish metodikasi ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Individual ta’lim texnologiyalarining joriy etilishi talabalarning shaxsiy ehtiyojlari, qiziqishlari va o‘quv sur’atlarini inobatga olgan holda samarali ta’lim muhitini yaratishga xizmat qiladi. Tadqiqotda o‘qituvchi va talaba o‘rtasidagi o‘zaro hamkorlikning yangi modeli, moslashtirilgan ta’lim mazmuni, differensial topshiriqlar va raqamli ta’lim vositalaridan foydalanishning afzalliklari yoritilgan. Shuningdek, individual va adaptiv ta’lim texnologiyalarini qo‘llash orqali o‘quv jarayonini shaxsga yo‘naltirilgan tarzda tashkil etish metodikasi ishlab chiqilgan. Mazkur metodika talabalarning o‘quv motivatsiyasi, mustaqil fikrlashi va ijodiy yondashuvini rivojlantirishda alohida ahamiyat kasb etadi. Tadqiqot natijalari asosida oliy ta’lim tizimida individual ta’limni samarali joriy etish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan. Maqola zamonaviy pedagogik yondashuvlar, innovatsion ta’lim texnologiyalari va shaxsga yo‘naltirilgan ta’lim tamoyillari asosida pedagogik jarayonni takomillashtirishga qaratilgan ilmiy-amaliy yechimlarni taqdim etadi.