O‘ZBEKISTONDA O‘RTA TIBBIYOT HODIMLARINING KASBIY SO‘NISH HOLATINI O‘RGANISHNING DOLZARBLIGI VA DASTLABKI XULOSALARI - Xakimxo‘jayeva Sevara Rashid Qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Maqolada o‘rta tibbiyot hodimlarining kasbiy so‘nish holatini o‘rganishning dastlabki hulosalari keltirilgan. Respublikaning turli hududlaridagi 106 nafar o‘rta tibbiyot hodimlari ishtirokida Google Form platformasi orqali “Ijtimoiy so‘rovnoma” o‘tkazilgan. Natijalarga ko‘ra, respondentlarning 88,7 foizi ayollar, 37,7 foizi 36– 45 yosh oralig‘ida, 72,6 foizi hissiy charchoq haqida ma’lumotga ega, 47,2 foizida esa uning dastlabki belgilarining mavjudligi aniqlangan. So‘rovda qatnashganlarning 49 foizi ish jarayonida ruhiy charchoqni sezishi, 29 foizi esa kasbini o‘zgartirish haqida o‘ylaganini bildirgan. Bemorlar bilan muloqotda 28,3 foiz respondent kayfiyatida o‘zgarish bo‘lishini, 7,5 foizi esa kuchli empatiya holati yuzaga kelishini qayd etgan. Tahlil natijalari o‘rta tibbiyot hodimlarining psixologik resurslari muntazam sarflanib, yetarlicha tiklanmasligi ularning kasbiy samaradorligi va ruhiy barqarorligiga salbiy ta’sir ko‘rsatishini ko‘rsatdi.