BRONXIAL ASTMA KASALLIGI - Ma'rufjonova Zaynabxon Baxtiyorjon qizi; Aliyev Lazizbek Maxammadjonovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada bronxial astma kasalligining etiologiyasi, patogenezi, klinik kechishi, tashxislash va davolash usullari chuqur tahlil qilinadi. Bronxial astma — nafas yo‘llarining surunkali yallig‘lanish kasalligi bo‘lib, organizmning turli tashqi va ichki ta’sirlarga sezuvchanligi ortishi bilan tavsiflanadi. Maqolada astmaning rivojlanishida irsiy omillar, allergik reaksiyalar, ekologik ifloslanish, stress holatlari va infeksiyalar roli alohida yoritilgan. Shuningdek, zamonaviy diagnostika metodlari — spirometriya, pikfloumetriya, allergik testlar va laborator tahlillarning ahamiyati tahlil qilinadi. Davolashda qo‘llaniladigan asosiy farmakologik guruhlar (ingalyatsion gormonal vositalar, bronxolitiklar, antihistaminlar) va ularning terapevtik samarasi o‘rganilgan. Profilaktika yo‘nalishida sog‘lom turmush tarzini shakllantirish, allergenlardan himoyalanish va bemorlarda o‘z-o‘zini nazorat qilish ko‘nikmalarini rivojlantirish muhim o‘rin tutadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, bronxial astma nafaqat tibbiy, balki ijtimoiy muammo sifatida ham qaralishi lozim. Chunki kasallik bemorning hayot sifatini pasaytiradi, mehnat faoliyatini cheklaydi va iqtisodiy yo‘qotishlarga olib keladi. Shuning uchun bronxial astmani erta aniqlash, to‘g‘ri davolash va profilaktika choralari jamiyat salomatligini saqlashda muhim ahamiyat kasb etadi.