"QUTLUGʻ QON" ROMANIDAGI IJTMOIY-TARIXIY REALIYALAR TAHLILI - Eshbo’riyeva Husnora; Omonova Zilola (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu ilmiy-publitsistik maqola Oybekning "Qutlugʻ qon" (1935) romani materiallari asosida asardagi ijtimoiy-tarixiy va etnografik realiyalarning badiiy talqinini chuqur tahlil qilishga qaratilgan. Unda XX asr boshlaridagi Turkiston qishlogʻida mavjud boʻlgan iqtisodiy qashshoqlik, boy-kambagʻal ziddiyatlari, chor Rossiyasi mustamlakachiligi davridagi huquqsizlik hamda patriarxal jamiyatdagi ayollar mavqei kabi hayotiy haqiqatlar yoritilgan. Maqolada, shuningdek, romandagi realistik tasvirlar orqali xalqning ongidagi inqilobiy uygʻonish jarayonlari koʻrsatib berilgan va asarning oʻzbek adabiyotida realizm usulidagi oʻrni baholangan. Maqola adabiyotshunoslar, talabalar va oʻzbek nasriga qiziquvchi keng kitobxonlar ommasiga moʻljallangan.