ABU RAYHON BERUNIYNING “HINDISTON” ASARI VA UNDA OLIMNING HIND FALSAFASI QARASHLARI - Babayeva Zuxra Davronbek qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada olim, geograf, kashfiyotchi, matematik va faylasuf allomamiz Abu Rayhon Beruniyning Hindiston asari yozilish tarixi hamda unga dunyo olimlari va mashxur siyosatchilarining bergan baholari qayd etilgan. Shuningdek maqolada qomusiy olimning qadimgi hind (Sanskrit) tilidan olingan mashxur iboralari, hind va yunon falsafasi orasidagi o‘xshashliklar hamda farqli jihatlar tahlil qilinadi. Alloma hind xalqi hayotiga shu qadar qiziqib qolganidan xatto hind falsafasini ulardan ham yaxshiroq tasvirlay olgan va uni yunon falasafi bilan taqqoslash orqali o‘xshash va farqli jihatlarini tahlil qilgan. Maqolada olimning fikrlaridan parchalar va izohlar keltirilgan.