DIVIDEND SIYOSATINING KOMPANIYA INVESTITSION JOZIBADORLIGI VA BOZOR QIYMATIGA TA’SIRI: XALQARO TAJRIBA VA O‘ZBEKISTON FOND BOZORI MISOLIDA TAHLIL - Xolmo‘minov Sheralixon Erkin o‘g‘li; Malikov Numonjon Kamalovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Mazkur ilmiy maqolada dividend siyosatining kompaniyalarning investitsion jozibadorligi va bozor qiymatiga ta’siri empirik asosda tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonida dividend siyosatiga oid asosiy nazariy yondashuvlar hamda xalqaro tajriba o‘rganilib, O‘zbekiston fond bozori misolida qiyosiy tahlil amalga oshirilgan. Empirik tahlil “Toshkent” Respublika fond birjasida ro‘yxatdan o‘tgan aksiyadorlik jamiyatlarining moliyaviy ko‘rsatkichlari asosida olib borildi. Tadqiqot natijalari dividend to‘lovlari investorlar qarorlariga ijobiy ta’sir ko‘rsatishini hamda kompaniya aksiyalarining bozor qiymatini oshirishda muhim omil ekanligini ko‘rsatdi. Olingan xulosalar asosida dividend siyosatini takomillashtirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqildi.