TA’LIM JARAYONIDA KOGNITIV FAOLLIKNI OSHIRISHGA QARATILGAN METODIK YONDASHUVLARNI TADQIQ QILISH - Olimov Temur Xasanovich; Matchanov Shodlik Shomurotovich (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA: Mazkur tadqiqotda ta’lim jarayonida o‘quvchilarning kognitiv faolligini oshirishga qaratilgan metodik yondashuvlarning nazariy asoslari va amaliy samaradorligi tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida kognitiv faollik tushunchasining psixologik-pedagogik mohiyati ochib berilib, uni rivojlantirishga xizmat qiluvchi interfaol metodlar, muammoli ta’lim, loyiha faoliyati hamda raqamli ta’lim texnologiyalarining imkoniyatlari o‘rganildi. Tajriba-sinov ishlari natijasida metodik yondashuvlarning o‘quvchilarning mustaqil fikrlashi, tahlil qilish, muammo yechish va bilishga bo‘lgan qiziqishini oshirishdagi samaradorligi aniqlandi. Tadqiqot natijalari ta’lim jarayonini takomillashtirish va pedagogik amaliyotda qo‘llash uchun ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.