RAQOBAT VA MONOPOLIYA MUAMMOLARI: BOZOR IQTISODIYOTIDAGI MUVOZANAT MASALALARI - Orifjonov Moʻminmirzo; Mamadaliyev Jaxongir (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA O‘zbek tilida Ushbu maqolada bozor iqtisodiyotining muhim unsurlari hisoblangan raqobat va monopoliya jarayonlari chuqur ilmiy tahlil qilinadi. Tadqiqot real iqtisodiy hayotda kuzatiladigan bozor muammolariga asoslanib, raqobat darajasi va monopoliyalashuvning narx shakllanishi, ishlab chiqarish hajmi hamda iste’molchilar farovonligiga ta’sirini o‘rganishga qaratilgan. Maqolada raqobatli va monopol bozorlar o‘rtasidagi farqlar jadval va grafik chizmalar yordamida yoritilgan. Shuningdek, bozor muvozanatini buzuvchi omillar va ularni davlat tomonidan tartibga solish mexanizmlari ilmiy asosda tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari bozor iqtisodiyotida sog‘lom raqobat muhitini shakllantirish muhimligini ko‘rsatadi.