RAQAMLI TASVIRLARNI QAYTA ISHLASHDA SHOVQINNI KAMAYTIRISH USULLAR - Jo’raboyeva Hurixon Axmadjon qizi; Jo’raboyeva Bibifotima Arabboy qizi; Dalibekov Lochinbek Rustambekovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Raqamli tasvirlarda shovqin paydo bo‘lishi tasvir sifatini pasaytiradi va turli sohalarda, jumladan tibbiyot, sanoat, sun’iy intellekt va kompyuter grafikasi loyihalarida natijaviy ishlashga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Shovqinni kamaytirish turli yondashuvlar orqali amalga oshiriladi, jumladan an’anaviy lineer va no-lineer filtrlar, transformatsion metodlar, statistik adaptiv usullar hamda mashina o‘rganish va chuqur o‘rganish algoritmlari. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, har bir yondashuvning o‘ziga xos afzallik va cheklovlari mavjud bo‘lib, ularni vaziyatga moslashtirish orqali tasvir sifatini maksimal darajada yaxshilash mumkin. Turli usullarni solishtirish va PSNR hamda SSIM kabi metrikalar asosida baholash ularning samaradorligini raqamli jihatdan aniqlash imkonini beradi. Shu bilan birga, maqola natijalari turli sohalarda amaliy qo‘llanish imkoniyatlarini ko‘rsatadi va kelajakda yanada samarali shovqinni kamaytirish algoritmlarini ishlab chiqish uchun asos yaratadi [1–9].