LOGORITMIKA: NUTQ VA HARAKATNI UYG‘UNLASHTIRISH METODIKASINING ILMIY-ASOSIY TAHLILI - Fayzliddinova Laziza Bexzod qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada nutq buzilishlarini korreksiya qilishda logoritmikaning ahamiyati va uning psixologik-pedagogik asoslari tahlil qilinadi. Logoritmika – nutq, musiqiy ritm va jismoniy harakatlarning uyg‘unlashuviga asoslangan maxsus metodika bo‘lib, bolalarda nutqiy nafas, artikulyatsiya, fonematik eshituv, motor rivojlanish va emotsional-irodaviy jarayonlarni rivojlantirishga xizmat qiladi. Tadqiqotda logoritmikaning nazariy asoslari, asosiy yo‘nalishlari, mashqlar turlari va amaliy ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, logoritmik mashg‘ulotlarni tashkil etish tamoyillari, maktabgacha ta’lim va maxsus pedagogik amaliyotda qo‘llanish tajribasi keltirilgan. Maqola nutq buzilishlarini bartaraf etishda logoritmika metodining samaradorligini ko‘rsatadi va uni logopediya, defektologiya hamda psixologik yondashuvlar bilan uyg‘un holda qo‘llash zarurligini asoslaydi.