KORPORATIV DEADLOKDAN HIMOYALANISHDA KORPORATIV SHARTNOMANING ROLI - Abduxaliov Shahboz Zafar o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada korporativ shartnomaning deadlok (tanglik holati)dan himoyalanishdagi roli va ahamiyati ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqot davomida korporativ shartnomaning huquqiy mohiyati, xorijiy mamlakatlar qonunchiligi tajribasi va O’zbekiston sharoitidagi joriy holat chuqur o’rganildi. Maqolada korporativ deadlokning ta’rifi, vujudga kelish sabablari hamda kompaniya faoliyatiga ko’rsatadigan salbiy ta’siri tahlil etilgan. Korporativ shartnomaning profilaktik, tartibga soluvchi va himoya funksiyalari orqali deadlokdan samarali himoyalanish mexanizmlari ko’rib chiqilgan. Xususan, aksiyadorlar o’rtasidagi huquq va majburiyatlarni oldindan belgilash, nizoli vaziyatlarda harakat algoritmlarini yaratish va ovoz berish tartiblarini reglamentlash orqali kelishmovchiliklarning oldini olish imkoniyatlari tadqiq etilgan. O’zbekiston qonunchiligidagi korporativ shartnoma institutining shakllanish holati tahlil qilib, maxsus normativ bazaning etishmasligi, amaliy qo’llash mexanizmlarining aniq belgilanmaganligi kabi kamchiliklar aniqlangan. Tadqiqot natijasida xalqaro tajribani o’zlashtirib, milliy qonunchilikni takomillashtirish bo’yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqildi.