ABA TERAPIYA: NAZARIY ASOSLARI , MOTODOLOGIYASI VA AMALIY QO’LLANISHI - Fayzliddinova Laziza Bexzod qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Oxirgi yillarda nevropsixologiya va maxsus pedagogika sohalarida eng ko‘p muhokama qilinayotgan yondashuvlardan biri bu ABA terapiya (Applied Behavior Analysis – amaliy xulq-atvor tahlili) hisoblanadi. U asosan autizm spektr buzilishlari (ASB) bo‘lgan bolalarni ijtimoiylashuvi, o‘qitilishi va kundalik hayotga moslashtirilishida samarali metod sifatida qo‘llaniladi. ABA terapiya ko‘plab ilmiy tadqiqotlar bilan asoslangan bo‘lib, u xulq-atvor psixologiyasining fundamental tamoyillariga tayanadi.