INKLYUZIV GURUHLARGA EGA MAKTABGACHA TA’LIM TASHKILOTIDA BOLALARNING ALOHIDA TA’LIM OLISH EHTIYOJLARI VA INDIVIDUAL IMKONIYATLARI - Eshmamatova Setora Turg‘un qizi.; Tursunova Masturaxon Raxmonali qizi. (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Inklyuziv guruhlarga ega maktabgacha ta’lim tashkilotida bolalarning alohida ta’lim olish ehtiyojlari va individual imkoniyatlarini hisobga olish zamonaviy pedagogikaning ustuvor yo‘nalishlaridan biridir. Har bir bola o‘zining fiziologik, psixologik va intellektual xususiyatlariga ega bo‘lib, ta’lim jarayonida ularning ehtiyojlariga mos sharoit yaratish muhim ahamiyatga ega. Inklyuziv guruhlarda bolalarga differensial yondashuv asosida mashg‘ulotlar tashkil etiladi, ularning qiziqishlari, qobiliyatlari va rivojlanish sur’atlari inobatga olinadi. Bu jarayonda pedagog va psixologlarning hamkorligi, shuningdek ota-onalarning faol ishtiroki katta ahamiyat kasb etadi. Bolaning individual imkoniyatlarini ochib berish orqali unda ijtimoiylashuv, o‘z-o‘ziga ishonch, muloqot ko‘nikmalari va ijodkorlik rivojlanadi. Shu tariqa, maktabgacha ta’lim tizimida inklyuziv guruhlarning tashkil etilishi nafaqat alohida ehtiyojli bolalarning ta’limga jalb qilinishini, balki barcha bolalarning teng sharoitlarda tarbiyalanishini ta’minlab, jamiyatda bag‘rikenglik va insonparvarlik qadriyatlarini mustahkamlaydi.