2020-2025-YILLARDA INKLYUZIV TA’LIMNI RIVOJLANTIRISH KONSEPSIYASI VA , YO‘L XARITASI” - Eshmamatova Sitora Tuyg‘un qizi.; Otajonova Muxlisa Xoril qizi. (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. 2020–2025-yillarda O‘zbekistonda inklyuziv ta’limni rivojlantirish konsepsiyasi va unga mos “Yo‘l xaritasi” mamlakat ta’lim tizimida muhim o‘zgarishlarga asos bo‘ldi. Ushbu davrda barcha bolalarning, jumladan, imkoniyati cheklangan shaxslarning ham sifatli ta’lim olish imkoniyatlarini kengaytirish maqsadida kompleks dasturlar ishlab chiqildi. Konsepsiya doirasida ta’lim muassasalarida qulay sharoitlar yaratish, o‘qituvchilar malakasini oshirish, maxsus pedagogik va psixologik qo‘llab-quvvatlash tizimlarini joriy etish nazarda tutilgan. “Yo‘l xaritasi”da bosqichma-bosqich amalga oshiriladigan chora-tadbirlar, ya’ni infratuzilmani modernizatsiya qilish, elektron resurslarni joriy etish, hamkorlik mexanizmlarini mustahkamlash va monitoring tizimini shakllantirish belgilangan. Mazkur chora-tadbirlar inklyuziv ta’limni xalqaro standartlarga moslashtirish, ta’limda tenglik va adolatni ta’minlashga xizmat qilmoqda. Konsepsiya va “Yo‘l xaritasi” ta’lim sohasida ijtimoiy adolat, insonparvarlik va barqaror rivojlanishga yo‘naltirilgan muhim hujjatlar sifatida ahamiyat kasb etadi.