XIX ASR OXIRI XX ASR BOSHLARIDA XIVA ADABIY MUHITIDA HABIBIYNING O‘RNI VA DEVONI QOʻLYOZMALARI HAQIDA - Kentayeva Gulmira Ismadiyarovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada XIX asr oxiri – XX asr boshlarida Xiva xonligida hukm surgan madaniy-adabiy muhit hamda shu davrda yashab ijod qilgan Habibullo Oxund (taxallusi Habibiy)ning hayoti va ijodi haqida so‘z yuritiladi. Muhammad Rahimxon II Feruz homiyligida yuzaga kelgan adabiy jarayonlar, xonlik saroyi atrofiga to‘plangan yuzlab shoir va tarjimonlarning faoliyati, tazkirachilik an’analari hamda ular orqali shoirlarning adabiy maqomi yoritiladi. Shuningdek, Habibiy shaxsiyati va ijodi haqida Tabibiy tuzgan “Majmuat ush-shuaro”, Hasanmurod Laffasiy qalamiga mansub “Tazkirayi shuaro” hamda Bobojon Tarrohning “Xorazm navozandalari” asarlarida keltirilgan ma’lumotlar qiyosiy tahlil qilinadi. Maqolada Habibullo Oxundning XIX asrda Xiva xonligidagi faoliyatidagi ijodi va devoni haqida ma’lumotlar keltirilgan. Manba yangiligi bilan ahamiyatlidir. Maqolada Habib devonining qoʻlyozmalari haqida ham toʻxtalib oʻtiladi.