XALQARO SAVDO TASHKILOTLARI VA ULARNING A’ZO MAMLAKATLAR IQTISODIYOTIGA TA’SIRI - Davlatova Madinabegim Muzaffar qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada xalqaro savdo tashkilotlarining a’zo mamlakatlar iqtisodiyotiga ta’siri tahlil qilinadi. Jahon savdo tashkiloti (JST), BMT Savdo va Taraqqiyot Konferensiyasi (UNCTAD), Xalqaro Savdo Markazi (ITC) kabi yirik institutlarning faoliyati, ularning savdo siyosatini tartibga solishdagi roli va global iqtisodiyotdagi o‘rni yoritilgan. Statistik ma’lumotlar asosida a’zo mamlakatlar uchun iqtisodiy foyda va yo‘qotishlar o‘rganilib, ularning iqtisodiy o‘sish, eksport- import balansi va investitsiya oqimlariga ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, xalqaro savdo tashkilotlarining rivojlanayotgan davlatlarga bo‘lgan siyosatining ijobiy va salbiy jihatlari tanqidiy ko‘rib chiqiladi.