ESHITISHDA NUQSONI BO‘LGAN BOLALAR UCHUN DARSLIK DIZAYNI: O‘ZBEKISTONGA MOS ADAPTATSIYA MODELI - TURSUNOVA RISOLAT ABDURASHID QIZI (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada eshitishda nuqsoni bo‘lgan bolalar uchun moslashtirilgan darslik dizayni bo‘yicha O‘zbekiston sharoitiga mos adaptatsiya modeli taklif etiladi. Tadqiqotda mavjud darsliklar tahlil qilinib, xalqaro tajribalar asosida multimodal va inkluziv ta’lim yondashuvlariga asoslangan dizayn yechimlari ishlab chiqildi. Modelda vizual materiallar, mimik-tasviriy vositalar, soddalashtirilgan til va interaktiv elementlarning qo‘llanilishi orqali eshitish imkoniyati cheklangan bolalarning ta’limga to‘laqonli integratsiyasi ta’minlanadi. Mazkur yondashuv milliy madaniy kontekstga moslashtirilgan bo‘lib, O‘zbekiston maktablarida foydalanishga tayyor amaliy tavsiyalarni o‘z ichiga oladi. Ushbu ish eshitish nuqsoniga ega bolalarning ta’lim sifatini oshirish va inkluziv ta’lim tizimini rivojlantirishga xizmat qiladi.