QUVURDA LAMINAR REJIMDA TRANSFORMATOR MOYINING ISSIQLIK BERISH KOEFFITSIENTI VA BOSIM YO‘QOTISHLARINI HISOBIY TAHLIL QILISH - Ibrohimov Abdulloh Rustamjon o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu tadqiqotda diametri 8 mm bo‘lgan trubada 80°C haroratdagi transformator moyining laminar rejimdagi majburiy harakati uchun issiqlik berish koeffitsienti va bosim yo‘qotishlari hisoblab chiqildi. Moyning qovushqoqligi haroratga bog‘liq bo‘lgan suyuqlik turi bo‘lgani sababli oddiy laminar oqim formulalari yetarli aniqlik bermaydi. Shu boisdan o‘zgaruvchan qovushqoqlikka ega suyuqliklar uchun mo‘ljallangan korrelyatsiya qo‘llanildi. Natijalar issiqlik berish koeffitsienti tezlik oshishi bilan sekin ortishini, bosim yo‘qotilishi esa kvadrat qonun bo‘yicha keskin ko‘payishini ko‘rsatdi.