BANK-MOLIYA TIZIMIGA INNOVATSION TEXNOLOGIYALARNI JORIY ETISH SAMARADORLIGI - Matchonov Alisher Orifjon o’g’li; Ibragimov G‘anijon G‘ayratovich (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada bank va moliya tizimiga innovatsion texnologiyalarni joriy etish samaradorligi ko‘rib chiqiladi, raqamli transformatsiya qanday qilib operatsion samaradorlik, mijozlar tajribasi va moliyaviy barqarorlikni oshirishiga e’tibor qaratiladi. Tadqiqot fintech yechimlari, sun’iy intellekt, blokcheyn, katta ma’lumotlar tahlili va raqamli to‘lov platformalari kabi asosiy innovatsiyalarni tahlil qiladi. U ularning tavakkalchilikni boshqarish, tranzaksiya xavfsizligi, xarajatlarni kamaytirish va xizmatlarni yetkazib berishga ta’sirini baholaydi. Bundan tashqari, maqola kiberxavfsizlik, me’yoriy hujjatlarga muvofiqlik, raqamli savodxonlik va amalga oshirish xarajatlari bilan bog’liq muammolarni o’rganadi. Qiyosiy tahlil va ilg‘or jahon tajribasidan olingan tushunchalardan foydalangan holda, tadqiqot bank sektorida muvaffaqiyatli texnologik integratsiya uchun zarur shart-sharoitlarni aniqlaydi. Natijalar innovatsion texnologiyalar kuchli infratuzilma, tartibga soluvchi qo‘llab- quvvatlash va strategik boshqaruv tomonidan qo‘llab-quvvatlansa, raqobatbardoshlik va moliyaviy inklyuzivlikni sezilarli darajada kuchaytirishini ta’kidlaydi.