OʻZBEKISTON RESPUBLIKASI ERKIN IQTISODIY ZONALARDA TOʻQIMACHILIK ISHLAB CHIQARISHINI TASHKIL ETISH TIZIMI HOLATINING TAHLILI - Yusupova Nafisa Vaxidovna (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqola O‘zbekiston Respublikasi erkin iqtisodiy zonalar (EIZ) doirasida to‘qimachilik ishlab chiqarish tizimining hozirgi holatini tizimli tahlil qiladi. Tadqiqotning maqsadi — erkin iqtisodiy zonalar orqali to‘qimachilik sanoatining kengayishi, investitsiyalar jalb etilishi, eksport salohiyati hamda ishlab chiqarish va qo‘shimcha qiymat yaratish samaradorligini aniqlashdir. Oʻzbekiston EIZlarida toʻqimachilik ishlab chiqarishini tashkil etishda klaster yondashuvi strategik ahamiyat kasb etmoqda. Klasterlash tamoyili, odatda, paxta yetishtirishdan tortib to tayyor kiyim-kechak ishlab chiqarishgacha boʻlgan toʻliq zanjirni bitta tizimga birlashtirishni nazarda tutadi.