HOMILADORLIK DAVRIDA QALQONSIMON BEZ FAOLIYATINING LABORATOR NAZORATI - Aslanov Gulom; Turdiyev Shuhrat Berdiyevich; Nasullayev Fayzi Otabek o`g`li; Mirjonova Madina Mirjonovna; Mutalimova Zulfizar Burkhonovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Homiladorlik davrida qalqonsimon bez faoliyatining o‘zgarishi ona va homila sog‘lig‘i uchun muhim klinik ahamiyatga ega. Ushbu maqolada homilador ayollarda qalqonsimon bez funksiyasining laborator nazorati, trimesterga xos normativ qiymatlar, asosiy diagnostik indikatorlar (TSH, FT4, TPO antitanachalari) va ularning klinik ahamiyati tahlil qilindi. Subklinik va oshkora gipotireoz, shuningdek gipertireoz shakllari, ularning skrining va davolash strategiyalari ko‘rib chiqildi. Ish natijalari shuni ko‘rsatadiki, homiladorlikda qalqonsimon bez funksiyasini tizimli laborator nazorat qilish perinatal asoratlarni kamaytirish va ona-homila sog‘lig‘ini saqlashda hal qiluvchi omil hisoblanadi.