QORIN BO‘SHLIG‘I ABSESSLARINI DRENAJLASHNING ENDOSKOPIK USULLARI: TAJRIBA VA NATIJALAR - Sayfiev Xurshid Tuykul o'g'li (TADQIQOTLAR, 2025)
ABSTRACT Qorin bo‘shlig‘i absesslari jiddiy tibbiy holat bo‘lib, odatda jiddiy infeksion kasalliklar, postoperativ asoratlar yoki intraabdominal yallig‘lanish jarayonlari natijasida rivojlanadi. Traditsion ochiq jarrohlik drenajlash usullari samarali bo‘lsa- da, ular yuqori invazivligi va postoperativ asoratlar xavfi bilan bog‘liq. Shu sababli, endoskopik drenajlash texnologiyalari zamonaviy klinik amaliyotda tobora keng qo‘llanilmoqda. Ushbu tezisda qorin bo‘shlig‘i absesslarini endoskopik drenajlashning samaradorligi, usullari va amaliy natijalari tahlil qilinadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatdiki, endoskopik drenajlash minimal invaziv bo‘lib, bemorlarning tiklanish davrini qisqartiradi va postoperativ asoratlar xavfini sezilarli darajada kamaytiradi [Piscaglia, 2019, s. 48]. Shu bilan birga, bemor tanlovi va absessning anatomik joylashuvi muvaffaqiyatni belgilovchi muhim omillar hisoblanadi [Sanna, 2021, s. 115]. Natijalar endoskopik usullarni qorin bo‘shlig‘i absesslarini boshqarishda ishonchli va xavfsiz usul sifatida ko‘rsatadi, bu esa jarrohlik amaliyotida invazivlikni kamaytirish va bemorlarning hayot sifati yaxshilanishiga xizmat qiladi.