KONCHILIK SANOATIDA QOʻLLANILADIGAN SUV CHIQARISH QURILMALARI ISHINI KOMPLEKS OPTIMALLASHTIRISH - Yuldashev Elmurod Umaraliyevich; Husanova Iroda Ablaxat qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Konchilik sanoatida suv chiqarish qurilmalari uzluksiz ishlashi sababli yuqori elektr energiya sarfi bilan tavsiflanadi. Ushbu qurilmalarda energiya samaradorligining pasayishi asosan suv so‘rish tizimidagi filtrlarning bitishi natijasida gidravlik qarshilikning ortishi hamda elektr yuritmaning ish rejimini yuklamaga mos holda boshqarilmasligi bilan bog‘liq. Mazkur tadqiqotda suv chiqarish qurilmalarining energiya samaradorligini oshirish maqsadida suv so‘rish tizimi uchun avtomatik tozalanadigan filtr konstruksiyasi va elektr yuritmaning tezligi hamda reaktiv quvvatini optimal boshqarish sxemasi ishlab chiqildi. Eksperimental tadqiqotlar natijasida filtrning har 1 % bitishi nasos unumdorligini 0,7 % ga kamaytirishi va elektr energiya sarfini 0,4 % ga oshirishi aniqlandi. Taklif etilgan texnik yechimlarni kompleks qo‘llash suv chiqarish qurilmasining ish rejimini barqarorlashtirish va elektr energiya sarfini sezilarli darajada kamaytirish imkonini beradi.