YUK KO‘TARISH QURILMALARINI TEZLIGINI BOSHQARISH METODLARINI TAHLIL QILISH - Yunusov Otajon Dilshod o'g'li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada yuk ko‘tarish qurilmalarida elektr yuritma tezligini boshqarishning asosiy metodlari tizimli tahlil qilindi. Tadqiqotda asinxron dvigatellar asosida ishlovchi yuk ko‘tarish mexanizmlarida qo‘llaniladigan yulduz–uchburchak ulash, rotor chulg‘amiga qo‘shimcha qarshilik ulash, rotor kuchlanishini tiristorlar orqali boshqarish hamda chastota o‘zgartirgich asosida tezlikni rostlash usullari o‘rganildi. Har bir metod ishga tushirish toki va momenti, tezlikni rostlash imkoniyati, energiya samaradorligi hamda mexanik tizimga ta’siri nuqtayi nazaridan foiz ko‘rsatkichlar asosida baholandi. Tahlil natijalari chastota o‘zgartirgich orqali boshqarish usuli ishga tushirish tokini 50–70 % ga, mexanik zarbalarni 60–80 % gacha kamaytirishini hamda elektr energiyasi sarfini 20–35 % gacha qisqartirishini ko‘rsatdi. Olingan natijalar yuk ko‘tarish qurilmalarida energiya tejamkorligi, ekspluatatsion ishonchlilik va xavfsizlikni oshirishda zamonaviy tezlikni boshqarish usullarini qo‘llash maqsadga muvofiqligini asoslaydi.