KONVEYER TRANSPORTINII MATEMATIK MODELINI ISHLAB CHIQISH - Yuldashev Elmurod Umaraliyevich; Ergashev Jahongir Bobomurodovich; Qudratova Komila Norqobil qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Konveyer transporti tizimlarida elektr energiyasi sarfining ortishi asosan yuk massasi bir xilligi va yuritmaning doimiy tezlikda ishlashi bilan bog‘liq. Ushbu tadqiqotda konveyer transportining mexanik va elektr tizimlarida o‘zaro bog‘lovchi matematik model ishlab chiqildi. Model yuk miqdori, lenta tezligi, tortish kuchi va elektr quvvat sarfi o‘rtasidagi bog‘lanishni ifodalaydi. Hisoblash va modellashtirish natijalari asosida konveyer tezligini yukga mos ravishda boshqarish energiya sarfini sezilarli darajada kamaytirishi isbotlandi. Tadqiqot natijalari MATLAB/Simulink dadsturida modellashtirilib, grafik tahlillar orqali aniqlanadi.