YER OSTI KON LAHIMLARINI O‘TISHDA PORTLATISH ISHLARI SIFATINI OSHIRISH UCHUN EKOLOGIK XAVFSIZ TIQIN TURINI TANLASH NAZARIYASI - Isakulov Farruxjon Umarjon o‘g‘li; Ismatillayev Navro‘zbek Abdujabbor o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Yer osti kon lahimlarini o‘tishda portlatish ishlari sifatini oshirish uchun ekologik xavfsiz tiqin turlari tanlash nazariyasi ko‘rib chiqidi. Tiqin detonatsiya mahsulotlarini berkitish, portlashning foydali ish koeffitsiyentini oshirish va parchalangan tog‘ jinslarini uchish radiusini kamaytirishga xizmat qiladi. Mexanizatsiyalashgan tiqinlashda qum, loy, gidrogel, penogel kabi materiallar qo‘llaniladi, bu chang-gaz chiqindilarini 25-40% ga kamaytiradi va PM sarfini 15- 20% ga qisqartiradi. Bundan tashqari yangi turdagi tiqin maxsulotlari gidrotiqin va slaym tiqinlari xavfsizlikni ta’minlaydi