MARKAZIY OSIYO MINTAQASIDA SUV XAVFSIZLIGIGA OROL DENGIZI FALOKATINI TA’SIRI TAHLILI - Mamatkulov Nurbek Kamiljon o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqola Markaziy Osiyodagi eng jiddiy ekologik falokatlardan biri - Orol dengizining qurib qolishi hodisasining sabab va oqibatlariga bagʻishlanadi. Tadqiqot falokatning asosiy ildizi boʻlgan, XX asr oʻrtalaridagi keng qamrovli va resurslarga putur yetkazuvchi Sovet irrigatsiya siyosati va uning suv resurslarining tabiiy aylanishiga qilgan halokatli taʼsirini tahli qiladi. Maqolada ushbu siyosat natijasida yuzaga kelgan keng gamrovli muammolar - suv tanqisligining kuchayishi, ekologik tizimlarning vayron boʻlishi, qishloq xoʻjaligi va sogʻliqni saqlashga boʻlgan ogʻir iqtisodiy-ijtimoiy ogibatlar chuqur oʻrganiladi. Asosiy eʼtibor nafaqat tarixiy tahlilga, balki zamonaviy sharoitda muammoni bartaraf etish yoʻllariga qaratilgan boʻlib, suv samaradorligini oshirish, barqaror qishloq xoʻjaligini rivojlantirish va mintaqaviy hamkorlikni mustahkamlash boʻyicha amaliy chora- tadbirlar taklif etiladi.